Semenke suncokreta sadrže veliki procenat biljnog ulja u svom sastavu, odličan su izvor vitamina E i B1, mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana. Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse – vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema. Suncokret potiče iz jugozapadnog dela Amerike, Perua i Meksika. Postoje podaci da su suncokret uzgajali i pre 3.000 godina Severnoamerički Indijanaci, koji su mleli semenke u brašno i dodavali u hleb i pravili i ulje od suncokreta.
Idealni za grickanje, pečenje ili dodavanje hrskavosti vašim salatama. Mogu biti dodatak hlebu, odličan dodatak žitaricama i jogurtu. Propržene i samlevene semenke upotpuniće i razna variva i soseve.